Het was cricket op zijn allerbest, gisteravond in Aucklands Eden Park. Bloedstollend spannend waren de laatste ballen van de wedstrijd, die tot aan de laatste over – 12 runs uit 6 ballen – in evenwicht leek. Man of the match, Grant Elliot, besliste met een grandioze zes de strijd. 

De 40.000 toeschouwers zagen gedurende de dag een aantal memorabele prestaties. Faf du Plessis controleerde de Zuid-Afrikaanse innings met 82 runs uit 107 ballen; AB de Villiers scoorde een voor zijn doen bedeesde 65 uit 45, en werd alleen door de regen weerhouden van een hogere score.

Dat de regen in de 37ste over roet in eten gooide van de Zuid-Afrikanen was misschien wel bepalend voor het verdere wedstrijdverloop. Toen de eerste druppels vielen, stond de stand op 216/3 met Du Plessis en De Villiers in het veld: vanuit die positie mikken de topteams tegenwoordig op een score van rond de 350 runs. De wedstrijd werd echter ingekort tot 43 overs. Voornamelijk dankzij David Miller (49 uit slechts 18 ballen) wisten de ‘Proteas’ nog 65 runs uit de laatste 5 overs te scoren, maar de eindstand van 281/5 was op het kleine veld van Eden Park allerminst buiten bereik van de Nieuw Zeelanders.

Na de flitsende start van aanvoerder Brendon McCullum (59 uit 26) leken de Kiwi’s af te steven op een relatief eenvoudige overwinning. Enter Imran Tahir, de van oorsprong Pakistaanse leg-spinner. Gedwongen door McCullums vuurwerk bowlde Tahir al de 5e over van de wedstrijd: een maiden. McCullums openingspartner, Martin Guptill, die in de kwartfinale nog een fenomenale 237 not out scoorde, toonde tegen Zuid-Afrika maar weinig van de vorm van een paar dagen geleden. Toen McCullum in de zesde over werd gevangen, lag de uitkomst van de wedstrijd weer in het midden.

Zo wiegde de wedstrijd heen en weer: elk goed partnership van Nieuw-Zeeland werd – al dan niet door eigen toedoen – door de Zuid-Afrikanen gebroken, waarna de Kiwi’s zich weer herstelden. Wat uiteindelijk het verschil tussen de teams zou maken, was de vijfde bowler.

De samenstelling van een succesvol cricketteam is simpel: 5 batsmen, één allrounder, een wicketkeeper en vier bowlers, van wie er liefst één of twee ook een bijdrage met het bat kunnen leveren. Bij Nieuw-Zeeland is er aan battende bowlers en bowlende batters geen gebrek: Grant Elliot, Corey Anderson en Daniel Vettori (respectievelijk de nummers 5, 6 en 8) zijn stuk voor stuk échte allrounders.

Bij de Zuid-Afrikanen moest JP Duminy de rol van vijfde bowler op zich nemen. Duminy is het prototype van een getalenteerde moderne cricketer: scherp in het veld, scoort zijn runs zowel aan de off- als leg-side (en alles daartussenin). Bowlen kan hij ook, zo toonde zijn hattrick tegen Sri Lanka in de kwartfinale. Maar een echte allrounder die ook onder druk kan presteren? Nee.

In de context van de wedstrijd was de 28ste over, gebowled door Duminy, van groot belang. Nadat de voorgaande 3 overs slechts 10 runs hadden opgeleverd, stonden Anderson (20*) en Elliot (27*) onder flinke druk. Na twee singles bowlde Duminy zijn 3e bal van de over een flink stuk down leg, een wide. De vijfde bal was kort en zou ook een wide zijn geweest, ware het niet dat Anderson hem voor twee runs richting fine leg speelde. De zesde ball was een full-toss: een bal die niet stuitert en daarmee voor de batsman makkelijk bespeelbaar is. Anderson miste de kans niet en sloeg een reusachtige zes over long-off. Eindresultaat: 13 runs en alle druk van de vorige overs vervlogen. Duminy verdween uit de aanval; aanvoerder AB de Villiers was gedwongen zelf te gaan bowlen.

Dit keer deed geen choke – het bezwijken onder druk van een knock-out wedstrijd – maar het gebrek aan een allrounder de Proteas de das om. De beste allrounder van de afgelopen 10 jaar, de Zuid-Afrikaan Jacques Kallis die in juli 2014 met internationaal cricket stopte, werd smartelijk gemist.

Elliot - Auckland

Grant Elliot viert de overwinning tegen Nieuw-Zeeland.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *